Kojenerasyon Sistemlerinde Atık Isının Etkin Kullanımı Anlatıldı
TTMD’nin düzenlediği Kojenerasyon Sistemlerinde Atık Isının Etkin Kullanımı konulu çevirimiçi seminer 19 Ocak 2021 tarihinde gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Onur Ünlü’nün yürüttüğü etkinliğe Hamdi Hoplamaz konuşmacı olarak katıldı.
Sunumuna mevcut elektrik üreteçlerine göre kurulu güçler ve Türkiye’de yenilenebilir enerji potansiyeli hakkında bilgi vererek başlayan Hamdi Hoplamaz, kojenerasyon tanımını “elektrik ve ısının, tek yakıt kaynağından birlikte üretimi yapılırken faydalı şekilde tüketilmesi” olarak yaptıktan sonra kojenerasyon sistemlerinde kullanılan yakıt çeşitlerini biyogaz, doğalgaz, çöpgazı, kömür, hidrojen, kok gazı, sentetik gaz ve sıvı yakıtlar olarak sıraladı. Basit çevrim güç santrali, gaz türbini kombine çevrim, gaz türbinli kojenerasyon santrali ve gaz motorlu kojenerasyon santrali karşılaştırması yapan Hoplamaz, kojenerasyon kullanım nedenleri ve alanlarıyla ilgili: “Kojenerasyon ile elektrik+ısı enerjisi kullanım verimini toplamda %90’a kadar çıkarmak olasıdır. Maliyeti düşük elektrik ve ısı üretiminden dolayı kullanıcıların rekabet şansı artar. Hem verimlilik hem de doğalgaz kullanımı ile düşük sera gazı üretilir, tesisin karbon ayak izi küçülür. Diğer santrallere göre daha kısa devreye alma süresine sahiptir., temiz ve kesintisiz kaliteli elektrik üretimi gerçekleşir. Kojenerasyon sistemleri endüstriyel tesislerde, toplu yerleşim alanlarında, otellerde, hastanelerde, üniversitelerde, kamu binalarında ve alışveriş merkezlerinde kullanılabilir” dedi.
Sistem seçimi için optimizasyonu maksimize edilmesi hedeflenen 3 temel kriteri elektrik tüketiminin maksimum oranda karşılanması, soğutma ve ısıtma ihtiyacının maksimum oranda karşılanması, kojenerasyon sisteminin maksimum kapasite ile çalışması olarak sıralayan konuşmacı; bilgi toplama ve fizibilite hesabıyla ilgili örnek bir çalışma paylaştıktan sonra, sistem seçimi için temel hatalar ve üreteç seçimleriyle ilgili bilgiler aktardı. İhtiyaca göre seçimlerin belirlenmesi gerektiğine dikkat çeken Hamdi Hoplamaz, kojenerasyon atık ısı potansiyelleri, egzoz ısısı geri kazanımı için ana ekipmanları anlattıktan sonra sunumunun son bölümünde kojen ve trijen montaj uygulamaları hakkında bilgi verdi.