DOLAR 34,3485
EURO 36,3147
ALTIN 2.845,22
BIST 9.300,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Çok Bulutlu
İstanbul
16°C
Çok Bulutlu
Per 13°C
Cum 12°C
Cts 14°C
Paz 15°C

Çelikten Bile Daha Güçlü Bir Bitki ,. Bambu Nedir?

Çelikten Bile Daha Güçlü Bir Bitki ,. Bambu Nedir?
REKLAM ALANI
19.01.2021
417
A+
A-

Bambu çelikten çok daha güçlü bitki

Betonarme elemanlar bilindiği üzere kompozit yapılardır.  Yani iki farklı malzemenin (beton ve çeliğin) ihtiyaçlara göre belli oranlarda bir araya getirilmesiyle oluşurlar. Betonarme elemanlarda bu durum genel olarak şu şekilde işlemektedir;  elemanda kullanılan beton basınç kuvvetlerini aktarırken çelik donatılar ise çekme kuvvetini aktarmaktadırlar. Bu yüzden çelik donatı elemanlarının çekme dayanımı çok önemlidir.

bc-bambu2

ARA REKLAM ALANI

Bambu oldukça yüksek çekme dayanımına sahiptir. Hatta o kadar yüksektir ki çelik donatılar ile karşılaştırılabilir. Ayrıca bambu neredeyse bütün organik maddeler için büyük problem sudan dolayı çürümeye karşı geçirimsiz koruyucu bir tabakaya sahiptir.

Gelişmekte olan Singapur’da gün geçtikçe betonarme çeliğine olan talep artmaktadır. Ancak çoğu zaman bu talebi karşılayan çelik üretim araçlarına sahip değillerdir. Bolca üretim kapasitesi, sürdürülebilir ve son derece esnek olan bambu gelecekte çeliğin kolayca üretilemediği yerlerde ideal bir alternatif olma potansiyeline sahiptir.

Singapur’un Gelecek Şehirler Laboratuvarı’nda yapılan çekme dayanımı denemelerinde, takviye çeliği de dahil olmak üzere birçok malzemeden daha iyi performans göstermiştir.

Peki bu kadar kapasiteyi nerede kullanıyor?

Bambu doğada yetişirken ekildiği tarihten itibaren ortalama 4-5 yıl boyunca hiç gelişim göstermiyor. Buna karşılık topraktan ilk çıktığı andan itibaren günde ortalama 30-40 cm uzayabiliyor. Bu kadar hızlı gelişmeye dayanabilmek ve uzun boyunu doğal kuvvetlere karşı ayakta tutabilmek için bu kadar dayanıklı olması gerekiyor.

Singapur’da şu sıralar inşaat mühendisliği alanında pek çok kişi, donatı için çelik yerine kullanıyor. Ayrıca bambu ağırlığına göre çeliğe kıyasla daha yüksek mukavemeti nedeniyle betonarme de donatı yerine kullanmak için mükemmel bir

alternatiftir. Bambunun inch kare başına çekme dayanımı 28000N iken çeliğin aynı ebatta çekme dayanımı 23000N’dur. Ayrıca bambu üretmek için kullanılan enerji çelik üretmek için kullanılan enerjinin 1/50’sidir. Gerçekten çekme yükü uygulamasında bambunun verdiği sonuçlar heyecan vericidir. Çünkü bambunun özgül ağırlığa oranla çekme dayanımı çeliğe göre 6 kat daha fazladır.

Bu yazımızda Bambu’nun yapısal eleman olarak kullanımı hakkında biraz bilgi sahibi olduk. Umarım hoşunuza gitmiştir. Okuduğunuz İçin Teşekkürler…

Ayrıca olumlu yada olumsuz her türlü etkileşimlerinizi  bekliyorum.

mustafa Özdemir / sanal şantiye

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.